Oroslavje obilježilo Europski tjedan mobilnosti


Kad se spoje entuzijazam i ljubav prema najmlađima jednog grada, osnovne škole i lokalnog atletskog kluba, sve je moguće - pa čak i to da na kolu jedne atletske lige prisustvuje 300-tinjak učenika, a sve više i više djece i mladih tu živi sport. 

Povodom Europskog tjedna mobilnosti,  u organizaciji Osnovne škole Oroslavje i Atletskog kluba Oroslavje, 24. rujna održano je pokazno 4. kolo Bumbar lige za sve zainteresirane učenike. Bilo je prekrasno vidjeti cijele razrede kako dolaze u pratnji svojih učiteljica, a došli su čak i učenici iz područne škole.

Kroz jedan školski sat primali smo po tri razredna odjeljenja, tako da smo u svega 30 minuta omogućili da se čak 60-ak djece okuša u:

  • suručnom bacanju kugle (gumene inačice željeznih, težinom prilagođene djeci),

  • bacanju vorteksa (bezopasni i zanimljivo rekvizit pri učenju bacanja koplja) i

  • štafeti s preponama.

Završili smo četvrti sat sa četvrtim razredima. Djeci su podijeljene diplome za sudjelovanje i slatka okrepa, koje im je omogućio grad Oroslavje. Ovo događanje nije bilo natjecateljskog karaktera za niže razrede, naglasak je bio na dobrom provodu i zabavi. Upravo smo to naglasili djeci: neka ne zaborave kako bavljenje sportom može i treba biti zabavno te da, ako nisu članovi nekog sportskog kluba, što više vremena provedu na zraku i u kretanju.

Iako je većina djece rekla da im je štafeta bila najzanimljivija tog dana, mnogi su se odlučili za neki od bacačkih rekvizita što dokazuje da je atletika divan i raznovrstan sport u kojem svatko nađe nešto za sebe.

Popodne se održalo natjecanje za učenike viših razreda. Njih je bilo "samo" 60-ak jer smo zbog vremena i prostora morali ograničiti njihov broj po razredima. Sve je bilo gotovo kroz sat i pol. Za razliku od onog ranije, ovo je bilo pravo natjecanje u kojem su svi dobili sudioničke diplome, ali smo obradili rezultate i onim najboljima kroz osam kategorija (djevojčice i dječaci 5. - 8. razreda) dodijelili medalje.

Na „postoljima” su dominirala upravo ona djeca koja i treniraju u AK Oroslavju te smo tu činjenicu iskoristili kao prigodu ukazati djeci da se trudom i upornošću u bilo čemu postižu rezultati i postaje sve boljima.

Viši razredi natjecali su se u:

  • skoku udalj s mjesta

  • suvanju kugle

  • sprintu s preponama

  • gađanju vorteksom u metu

Tu nam je najdraže bilo čuti kada su nas pitali kada ćemo ovo ponoviti.

Zahvaljujemo gradu Oroslavju i gradonačelniku Emilu Gredičaku na suradnji, diplomama i okrepama, Osnovnoj školi Oroslavje na susretljivosti i izvrsnoj reorganizaciji nastave, svim učiteljima i profesorima na izlaženju u susret, roditeljima na povjerenju i divnoj djeci na sudjelovanju.

Natjecanje su vodili treneri i članovi AK Oroslavja, petorka iz obitelji Burek: Nino, Jasmina, Tin, Jana i Klara te Klarina prijateljica iz razreda 3. a, Leda Mrnjec. Bilo je tako koncipirano da se uz minimalno voditelja/ sudaca, kroz kratko vrijeme i bez nepotrebnog čekanja, moglo tako puno djece natjecati u nekoliko disciplina iz atletike, a prilagođenih djeci i početnicima – i po tome je poznata Bumbar liga.

Ova spremnost i suradnja Grada, Škole i Kluba te mnogobrojan odaziv djece, dokaz je da je Oroslavje grad okrenut (i) mladima, sportu i zdravlju te se svi zajedno veselimo poboljšanju naših sportskih objekta i terena i bez sumnje ćemo ih koristiti na najbolji mogući način.

Sljedeće, 5. kolo Bumbar lige održat će se 29. 9. u 16:00 sati na sportskim terenima OŠ A. Cesarca u Krapini, osim u slučaju lošeg vremena pa se informirajte na našim stranicama o eventualnoj promjeni termina. Svi će dobiti diplome za sudjelovanje, a na zadnjem kolu moći će se osvajati i medalje i pehari. Očekujemo i odrasle da nam se priključe! Bumbar liga je besplatna, s ciljem približavanja atletike i sporta općenito i djeci i odraslima.


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/bumbarsport/ak-oroslavje.hr/inc_novost.php on line 94