Plogging u Oroslavju 2019.


Već drugu godini zaredom, Atletski klub Oroslavje uz Turističku zajednicu grada Oroslavja povodom Dana planeta Zemlje organizira plogging - spoj rekreacije u prirodi i brige o okolišu. Prošlogodišnji plogging bio je ujedno i prvi u Hrvatskoj, iako je u mnogim zemljma već naveliko popularan.

Sama riječ plogging nastala je od švedske riječi plock up što znači prikupiti i engleske riječi jogging - lagano, ugodno trčanje.

Cilj nam je osvijestiti djecu, ali i odrasle, o važnosti očuvanja okoliša te im ukazati na to koliko se smeća prikupi od “samo jednog” papirića koji padne na pod, a ne da nam se podignuti.

Okupilo se mnoštvo sudionika, a najviše djece. Svima smo podijelili vreće za smeće i zaštitne rukavice te ih po grupama uputili u određene dijelove Oroslavja.

Sat vremen trajao je obilazak, nakon čega smo se ponovno našli s prikupljenim otpadom. Donešeno je desetak(!) velikih vreća, pa čak i jedna automobilska guma. Najveću količinu smeća činili su sitni papirići od raznih slatkiša, omoti cigareta te limenke pića. Dogovorili smo se da sljedeći put ovaj dio događanja potraje barem sat i pol.

Sve zajedno stavili smo u kontejner kojeg nam je za tu prigodu dostavio  EKO-FLOR PLUS d.o.o. 

Ove godine je tvrtka ECO CONSULTING d.o.o. dijelila najmlađima prigodne slikovnice o zbrinjavanju okoliša te informativne letke svim generacijama. Kao i prošloga puta, i sada smo se krijepili pićem, voćem, pecivima,... koje nam je omogućio Grad Oroslavje.

Nakon toga održali smo malo natjecanje u bacanju vorteksa - rekvizita koji se koristi tijekom savladavanja tehnike bacanja koplja, a mlađe dobne kategorije imaju natjecanja iz bacanja istog. Riječ je o zabavnim "raketicama" koje djeca zaista vole. Najspretniji su osvojili čokolade i druge nagrade. Sve smo ih pozvali sljedeću subotu, 20. travnja, u podne na igralište iza Osnovne škole Oroslavje na naše već poznato natjecanje iz atletike - Bumbar ligu. A pozivamo i vas koji se niste mogli odazvati ploggingu.

Sam događaj popratile su televizija i novine.

Vidimo se i sljedeće godine oko 21. travnja tj. Dana planeta Zemlje - a do tada ne zaboravite ništa od onog što ste naučili do sada!

Evo tek nekoliko fotografija, a cijeli album možete pogledati ovdje:

Fotoalbum


Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/bumbarsport/ak-oroslavje.hr/inc_novost.php on line 94